okumali

Üye Girişi

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün340
mod_vvisit_counterDün535
mod_vvisit_counterBu hafta2285
mod_vvisit_counterBu ay7084
mod_vvisit_counterHepsi1847864

Kimler Sitede

Şu anda 4 ziyaretçi çevrimiçi

Kutsal Sekülarizm/Mustafa TEKİN

 Kitabın tahliline geçmeden önce yazarımızın Halil Cibran’ın Ermiş adlı kitabından yaptığı alıntı ile başlamak istiyorum.

Zamanın bilgesi el-Mustafa ile Orphalese halkı arasında geçen diyalogda insanlar teker teker soru sorarlar;

El-Mitra :’Bize sevgiden söz et der’ ve el- Mustafa cevap verir.

Yine el-Mitra sorar :’Evlilik için ne dersin?’der ve el-Mustafa cevap verir.

Sonra yavrusunu göğsüne bastırmış bir kadın söze karışır: ‘Bize çocuklardan söz et’ der.El-Mustafa çocuklardan söz eder.

Sonra bir zengin söz alır ve ‘Bize vermekten söz et’ der.

 

EDEP VE AMEL

Annemize, babamıza, kardeşimize, dostumuza davranışlarımız, oturuşumuz, kalkışımız, temizlik anlayışımız, örf ve adetlerimiz gibi günlük hayatımızda ki birçok şey kültürümüzün edep ve amelimize yansımasıdır. Rabbimizin rızası doğrultusunda yaşamamız için ‘edep ve amel’ kavramlarını tam anlamıyla bilmemiz ve yaşamamız gerekir.

 

Ortadoğuda Modernleşme ve İslami Hareketler/Alev Erkilet BAŞER

Türkiye’de Şubat rüzgârlarının estiği zamanlarda çok trajik ve trajikomik olaylar yaşandı. Norveçli yazar Jostein Gaarder’in “Sofinin Dünyası” adlı eseri, 2000 yılının bahar aylarında Malatya İnönü Üniversitesi rektörlüğüne, bir yardımcı doçent tarafından irticai yayın diye ihbar edildi. Çünkü kitabın içeriğine bakılmadan sadece başlığına bakılarak ve “Sufinin Dünyası” zannedilerek, irticai yayın kapsamına alınıp kütüphaneden atılmak istenmişti. Neyse ki rektörlüğün incelemesi sonucunda, “zanlı kitap” kütüphaneden atılmaktan son anda kurtulmuştu.

 

Moda ve Zihniyet/Fatma Karabıyık BARBAROSOĞLU

Fatma Karabıyık Barbarosoğlu'nun bu kitabı moda-zihniyet ilişkisini anlatmaktadır.

Yazar, modernleşme sürecinde moda-zihniyet ilişkisini konu edinen çalışmasında öncelikle modanın sosyolojik ve psikolojik özelliklerine temas ediyor ve daha sonra Osmanlı cemiyetinin Modernleşme macerasını, moda çerçevesi içinde değerlendirerek, geleneksel zihniyetin modayı kavrayış özelliklerinin üzerinde duruyor. Bu özelliklerin tespit edilebilmesi için devrin edebi eserleri gazete ve mecmuaları gözden geçirilmiş ;modaya dair bulunan vesikalar çalışmanın boyutunu kaybetmemek için moda eleştirilerinin zihniyete tekabül edenleri arasından bir seçmeye tabi tutulmuş; konu özellikle kadın giyim kuşamı etrafında incelenmiş.

 

EVİMİZ CENNETİMİZDİR

İnsan evinde doğar, büyür ve ölür. Bu süreç insan için çok önemlidir. Ve kişi için büyük bir imtihan dönemidir. Efendimizin de buyurduğu gibi;“Kimin damı çökmeyen bir evi varsa, bedeninde sakatlık yoksa ve bir günlük yiyeceği varsa o kişi en mutlu insandır.”demiştir. Ne yazık ki günümüzde bu nimetin değeri pek fazla anlaşılmıyor. Halbuki ev demek aile demektir.

 

İslam Düşüncesinde Sünnet/Hayri KIRBAŞOĞLU

Yazar kitabın sunuş bölümünde Kepel’in dinin yükselişi olgusuna değinerek başlıyor. Kepel’e göre islam, Hırıstiyanlık ve Yahudilik yükseliştedir. İnsanlar artık laik değerler yerine kutsal değerlere sarılmaya başladılar.

Yazar bu girişten sonra Hırıstiyanlığın sömürgeci Batı’nın bir karakolu ve öncü kuvveti rolünü üstlendiği, yahudilik temeli üzerine kurulu israil’in bölgede oluşturduğu zulüm, haksızlık, terör ve dahası Siyonizmin hedefe ulaşmak için hiçbir sınır ve kural tanımadığını belirtiyor. Dolayısıyla bu iki dinin insanlığa verecek bir şeyleri yok. İnsanlığın kurtuluş ümidi olarak geriye İslam kalmaktadır.

 

Genç Adam/Editörden

Sahici bir hayat yaşama arzusunda olmalı genç ADAM.Sahici!Yani boşluğu olmayan.Kılcallarına kadar dirilik aşılanmış bir hayat.Modern dünyanın hız ve haz eksenli dayatmalarına karşın, inadına sükunet ve inadına tefekkür yüklü bir hayat olmalı  gencin hayatı.’Hikmet mü’minin yitiğidir.Onu nerede bulursa alır’ hadisi şerifini hayatının miyarı/ölçüsü yaparak irfani ve hikemi yönünü çoğaltma gayreti içerisinde olmalı.

 

Hayırlı Haber/Selvigül Kandoğmuş ŞAHİN

 Selvigül Kandoğmuş Şahin, 1971 Tokat doğumlu. İlk hikâye kitabı Gülendamın Renkleri Yediiklim Yayınları’ndan çıktı. Hızırla Yolculuk, Eylül Sancısı, Hayırlı Haber, Yusufhan adlı kitapları da bulunan Şahin, hikâyelerini ağırlıklı olarak Hece, Öykü ve Yediiklim dergilerinde yayınlamakta. Kur’an ile olan aşinalığını göz önünde bulundurarak Şahin ile bir söyleşi gerçekleştirdik.