okumali

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün432
mod_vvisit_counterDün787
mod_vvisit_counterBu hafta2458
mod_vvisit_counterBu ay10542
mod_vvisit_counterHepsi1851322

Zamanın Sınavından Geçmek/Atasoy MÜFTÜOĞLU

Sunuş ve sekiz etkileyici bölümden oluşan bu kitapta Atasoy Müftüoğlu Asr suresindeki “Akıp giden zamana andolsun ki insan ziyandadır.”  ayetiyle her insana kitabın başında  yer alan,yazar hakkında bölümündeki, “uyarıcı” kimliğini ortaya çıkarmak istemiştir.

Bir Müslüman olarak elimizden bir su gibi akıp giden zamandaki tarihsel sorumluluğumuzu anlatmıştır. Bu sorumlulukların insan tarafından yerine getirilememesi gibi bir durumda ise zamanın sınavından geçemeyeceğimiz hatta zamanın kölesi olacağımızı vurgulamış, yine Asr suresinde Allah’ın güzel gördüğü amelleri işlemeyip hakkı ve sabrı tavsiye etmedikleri için ziyanda olanların ta kendileri olacaklarını ifade etmiştir..

 

Sunuş kısmında “Bütün kuralların, yasaların, ölçütlerin, referansların; dışarıdan, tepeden ve otoriter bir biçimde dayatıldığı bir dünyada yaşıyor olmak, Müslüman için çok sıkıntılı, çok sorunlu ve çok aşağılayıcı bir durumun adıdır.” Diye başlayarak “Ahlaki kaygıları olmayan bir dünya” daki Müslümanların gelmiş geçmiş durumunu, Müslümanlara yapılan oyunları, siyasi hayatın pençeleri altındaki Müslümanların değerlerini yok etmek adına neler yapıldığını gözler önüne seren bir belge gibidir eser.

Okuyucusunu kitabın içindeki modern diye tanımlanan ülkelerin çirkin siyasetleriyle bir takım soruları açık yüreklilikle ve kesinlikle korkusuzca sormuş, okuyucuyu kendini ve başkalarını soru yağmuruna tutacak şekilde istişareye zorlamıştır. İnsanlığa / erdeme / duruşa / direnişe / kararlılığa davet etmiştir.

 

Sunuşta ahlaki kaygıları olmayan bir dünya; bölümlerde romantik yanılsamalar ve bağımlı varoluşlar, akıl ve vicdan körlüğünü aşmak ve umudun kalbi olmak, ideolojik sefalet ve mutlak akılsızlık durumu, ahlaki felaketler ve köhne yaklaşımlar, gerçekçi olmayan umutlar ve tozpembe beklentiler, oportünizmin yükselişi ve bilincimize yönelik saldırılar, sonuçlar direniş ve özgürlük mücadelelerinin yanında yer alarak utanç duygusundan kurtulabiliriz gibi çarpıcı başlıklarla ;İslami cemaatler, ümmet bilinci, Filistin sorunu, ırkçılık, Batı hakkında konular ve bundan sonraki İslam dünyasıyla ilgili ipuçları vermiştir.

 

Bu sorunlar çerçevesinde düşünerek bu günümüz siyasetlerini ortaya koyan bir siyaset kitabı, yine günümüzdeki modern dünyaya karşı bir ahlak kitabı, toplum sorunlarının işlendiği bir sosyoloji kitabı veya felsefe kitabı şeklinde sınırlandıramayacağımız, her satırıyla etkileyici ve bilinç kazanmak isteyen Müslümanların okuması gereken, İslam direniş dünyası için önemli, Kur’an ayetlerini çok fazla barındırmasa da Kuran ve sünnet ışığında yazıldığı aşikâr olan bir kitaptır.

Sonuçta yazar hatırlatma ve uyarıcılık arasında bir denge kurarak zamana karşı olan sınavımızda başarılı olabilmek için bizi gerçeklerle yüzleştirmeyi amaçladığı son derece faydalı bir kitap yazmıştır.

 

Elif GÖZÜTOK

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız


AddThis
 

Yorum ekle