okumali

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün548
mod_vvisit_counterDün527
mod_vvisit_counterBu hafta1721
mod_vvisit_counterBu ay11952
mod_vvisit_counterHepsi1838961

Ölüm Öldü

Ne kadar korkunçtur bir şeyin sıradanlaşması, aleladeleşmesi, basitleşmesi.Ve ne kadar korkunçtur en ciddi mevzular konuşulurken bile gözlerin başka,yüreklerin başka ve zihinlerin başka yerlerde olması.Ölümün dahi ciddiyetini yitirdiği bir çağda artık neyin ehemmiyeti kalmıştır ki?Oysaki ölüm pagan kültürlerden semavi dinlere kadar hakkında ,zorunlu olarak bir açıklamanın yapıldığı en önemli olgu olarak karşımızda durmaktadır.Dinler,ideolojiler ölümü açıklayabildikleri oranda hayatın anlamını açıklayabilmişlerdir.En anlamlı hayatlar ölümü en iyi tanımlayan hayatlar olagelmişlerdir.En batıl anlayışlar dahi ölüm hakkında gerçekçi ve anlaşılabilir ifadeler bulmak zorunda hissetmişlerdir kendilerini.

Olan tüm olayların doğruluğunu test etmenin tek yolu olarak o olayın görselleştirilmesini istiyoruz. Görsellik taşımayan bilgi gerçeklik bağlamında değerlendirilemiyor.Bir şeyin hakikatte olup olmadığının tek alameti onun gözümüzün önünde oluyormuş gibi modern araçlarla yansıtılması olarak kabul ediliyor.Ölüm dahi bu görsel fetişizmden kurtulamıyor.Ölüm seyirlik bir argüman, bir nevi benliğimizdeki ölüm/yok oluş  duygusunun tatmin vasıtası haline getiriliyor.Ölümler her gün akıl almaz aygıtlarla gözümüze sokuluyor.

Oysa duyduğumuzda irkildiğimiz ve kendimize bir türlü yakıştıramadığımız en ciddi olgudur ölüm. Hep başkalarına uğrayan ama asla sanki bizi bulmayacakmış gibidir.Başkalarının ölümlerine tanık oluruz da hep ,bir türlü ciddileştirmez bu bizi.Mezarlıkların şehirlerden uzaklaştırılmasına karşı çıkarız da ölümün bütün pornografik şiddet unsurlarıyla her gün gözümüze sokulması umurumuzda olmaz çoğu zaman.

Artık hatırladığımızda ağzımızın tadını kaçırmıyor ölüm. Bizi ahirete bir adım daha yaklaştığımız konusunda uyarmıyor. Verilecek bir hesabımızın olduğu hususunda kalbimizi titretmiyor. Rabbimizle karşılaştığımızda yüzümüzün hangi renkte olacağı hakkında tedirgin etmiyor. Defterlerin açılacağı ve tüm yapıp ettiklerimizin eksiksiz olarak karşımıza çıkacağı günün korkusu bizi ürpertmiyor. Kitlesel ölümlere tanık olmamıza rağmen adeta alelade bir şeyle karşılaşmış gibi oluyoruz.Kitlesel ölümler bizim için artık istatistik malzemesi olmaktan başka bir şey ifade etmiyor.

Ölümlerin ciddiye alınabilmesi için ölenlerin ciddi sayılara ulaşması gerekiyor.Çağın vicdanında bir karşılık bulabilmesi için ölümlerin artık on binler,yüz binler ve milyonlarla ifade edilmesi gerekiyor.Ölümler sanal alemin oyunlarına dönüştürülüyor.Hayattaki en ciddi olgu oyunlaştırılabiliyor.Oyun oynar gibi ölümler gerçekleştiriliyor.

Oldukça yoğun bir enformasyon tazyiki altındayız. Maruz kaldığımız bu enformatik şiddetten kurtulmak ve sahih değerlendirmeler yapmak ciddi çabalar gerektiriyor. Rahatımızın kaçmasından ve keyfimizin bozulmasından endişe ettiğimiz için uzun soluklu çabalara girişmiyoruz. Maruz bırakıldığımız enformatik şiddetin ayartıcılığı ve yavanlığı bizi hiç endişelendirmiyor. Modern dünyanın karşımıza çıkardıklarını hiçbir sorgulamaya tabi tutmadan içselleştiriyoruz.

Modern dünya din ile kavga ederek değil dini ritüelleştirerek içeriksizleştirme çabası içerisindedir. Şimdiye kadar dini olana şiddetle mukavemet gösteren zihniyetlere göre kendilerini ve argümanlarını konumlandırmış olan müslümanlar bu yeni süreçte, tabiri caizse, ne yapacaklarını şaşırmış durumdadırlar.Ölümler de bu şaşırmışlıktan nasibini ziyadesiyle almaktadır maalesef...Vesselam…

 

Kamil ERGENÇ

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız

 

 


AddThis
 

Yorum ekle