okumali

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün696
mod_vvisit_counterDün527
mod_vvisit_counterBu hafta1869
mod_vvisit_counterBu ay12100
mod_vvisit_counterHepsi1839109

Çanakkale Destanı

Bilgin Adalı:Türk yazar, şair, çevirmen ve eğitmen. 11 Aralık 1944'teSafranbolu'da doğan Bilgin Adalı çeşitli edebiyat dergilerinde, öykü, şiir ve eleştiriler yayımladı. Adalı, Türk Dil Kurumu üyeliği yaptı.İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi,YeditepeveMaltepeüniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Adalı’nın 30’un üzerinde yayımlanmış çocuk kitabı bulunuyor. Çocuk kitapları yazarı, şair, çevirmen ve eğitmen Bilgin Adalı 30 Eylül 2012'de yaşamını yitirdi.

Çanakkale Destanı

Bu kitabı da babam karne hediyesi olarak almıştı. Bir şiir kitabı yani bir Destan kitabı. Duygulandırıcı bir kitap, bu hafta Çanakkale ile ilgili bir sürü şey ve bir sürü türkü öğrendim. Babam da ‘’İnşallah bu yaz tatilinde Çanakkale’ye gideriz.” dedi. Çok heyecanlıyım ve sabırsızlanıyorum. Sosyal dersinde de Çanakkale’yle ilgili yerleri öğrendim hepsi de çok güzeldi. Müzik dersinde de Çanakkale türküsünü öğrendim isterseniz sizinle paylaşayım.

Çanakkale içinde vurdular beni

Ölmeden mezara koydular beni

Of! Gençliğim eyvah.

Çanakkale içinde aynalı çarşı

Anne ben gidiyom düşmana karşı

Of! Gençliğim eyvah

Çanakkale içinde bir dolu testi

Anneler babalar ümidi kesti

Of! Gençliğim eyvah’’

İşte böyle Çanakkale’yi anlatan bir türkü. Bu kitabı okurken oradaki askerlerin ne zorluklar çektiğini anlatıyor. Bütün devletleri yenip ülkemizi, vatanımızı ve topraklarımızı nasıl kurtardıklarını anlatıyor. Bu kitabı okurken sanki kendimi oradaki Askerlerden biri zannettim. Çünkü orada savaşan askerlerin çoğu çocuk ve gençten oluşuyordu. Şiirleri çok güzeldi. Şair şiirlerini hikâye gibi yazmıştı. Ayrıca içindeki resimlerde etkileyiciydi.

Bu kitabın yazarı kitabının arka sayfasında şöyle diyor: “Bu destan, yalnızca gençler ve çocuklar için değil, Çanakkale Savaşı’na farklı bir gözle bakmak isteyen her yaştaki okuyucu için yazıldı.”

 

Meryem NAYİR

İmam HAtip Ortaokulu 5.Sınıf Öğrencisi


AddThis
 

Yorum ekle