okumali

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün17
mod_vvisit_counterDün867
mod_vvisit_counterBu hafta2057
mod_vvisit_counterBu ay12288
mod_vvisit_counterHepsi1839297

Negatif Limanlardan Pozitif Sulara

NLP (NÖRO LİNGUİSTİK PROGRAMLAMA) Nedir

Nöro: Yaşamdaki deneyimlerimizin beş duyumuz aracılığı ile algılanması ve işlenmesi.
Linguistik: Sözlü ve sözsüz iletişim ve davranışlarımız aracılığı ile düşüncelerimizi yansıtma tarzımız.
Programlama: Zihnimizin iç programlarını kullanarak düşüncelerimizi ve iletişimimizi belirlediğimiz ve arzuladığımız hedeflere ulaşacak şekilde düzenlemek.

 

Tanım:

Hepimiz hayatlarımızın belli bir noktasında kendimize farklı sorular sorarız. Bir arayış içinde ya da hayatın anlamını bulmak için yola çıkarız. Ya da belki de daha verimli şekilde öğrenmek, ailemiz ve arkadaşlarımızla daha kolay iletişim kurmak, iş hayatımızda daha fazla zenginlik yaratmak veya ruhsal yolculuğumuz ile ilgili daha fazla anlayış geliştirmek amacıyla iç dünyamızı tamamen keşfetmeye karar veririz.

Bu yollardan hangisinde yürüyor olursanız olun, şimdi ya da gelecekte bekleyen bir çağrının ardından. NLP daha hızlı, daha etkili ve daha güzel başarılar için size yardımcı olacaktır.

NLP, 1970'li yılların başında matematikçi Richard Bandler ve dilbilimci John Grinder'ın belirli becerilere sahip olan insanlar ile bu becerilerde mükemmelleşmiş insanlar arasındaki farklılıkları ortaya koyma çalışmalarıyla Kaliforniya'da doğmuştur. Kendilerine sordukları soru şuydu; "Herhangi bir uzmanlık becerisine sahip bir kişi ile, aynı beceriye sahip olmasına karşın konusunda daha üstün olan birisi arasındaki farkın nedeni nedir?"

 

   NLP, mükemmellik ve kaliteyi inceler. Göze çarpan kişi ve organizasyonların bu göz alıcı sonuçları nasıl elde ettiklerini araştırır. Bu metotlar diğer insanların da aynı ya da benzer sonuçlara ulaşmaları için onlara öğretilebilir. Bu sürece modelleme adı verilmektedir.

 

  

 Kitap Özeti:Yazar 9 yıl önce Newyorkta bir  TV kanalını izlerken rast geldiği  Anthony Robbins’in ‘Sınırsız Güç’ kitabının etkisinde kalarak kendi ve başkalarının hayatını değiştirmeye karar veriyor.

   NLP yi Negatif limanlardan (korku,endişe,keder,hiçlik,kaygı),Pozitif  Sulara şeklinde bir akrostiş kullanarak tanımlayan yazar 1996 da başladığı bu yolculukta keşfettiği denizlerden örneklerini bu kitapta sunmaktadır.

  

   Yazar seminere katılan herkesin hayatlarındaki kaçınılmaz önceliğinin Aile olduğunun farkına vardığını  vurgulayan yazar,değişmeyi arzu eden tüm insanları değiştirmenin mümkün olduğuna da  inandığını belirtiyor.

    70 yaşındaki Sevda hanımı hayalleri olanlar asla ihtiyarlamaz başlığı altında örnek gösteren ve kendisinin en büyük yardımcısı olduğunu belirten yazar ,Kentucky Fried Chicken  efsanesindeki örnekliği de sunarak okuyucularına odaklanmanın öneminden bahsediyor.Hakiki bir odaklanmanın insanın hedef ve hayalleri önüne geçecek her türlü fırtınaları aşabilecek özelliğe sahip olduğunu belirtiyor.

 

2. bölümde NLP nin varsayımlarını sunan yazar ,NLP nin ilk şartının insanın kendisi ile barışık olması,2. şartının ne istediğini bilmesi gerektiğin,3.şartının ise bir işi gerçekleştirmek için o işin delisi olmak gerektiğini belirten yazar NLP ‘nin esnekliğini ve her zaman bir seçenek sunduğunu  anlatan yazar insanların bir işi  yapma becerisinin insanın iç enerjisinden geçtiğini belirtiyor.

NLP nin kurallarından birinin ‘Eğer bir insan bir işi başarmışsa benim  ondan öğrenebileceğim  bir şeyler vardır ve bende o işi yapabilirimdir.

 3. Bölümde hedefe doğru yol almayı irdeleyen yazar hedefe ulaşmada ilk adımın programlama olduğunu sonrasında ,inancın hedefleri gerçekleştirmedeki önemini yazar burada sunduğu örneklerle anlatmaktadır.Duygularını ve düşüncelerini değiştirenin davranışlarının değiştiği bunun içinde duyguların iyi bir şekilde yönlendirilmesi gerekmektedir.

Düşünmeyi öğrenmenin pozitif motivasyon  geliştirdiğini ,düşünmeyi geliştirilerek zihin dünyamızı boş konularla meşgul etmemizin önüne geçtiğini ,paylaşılan bilginin sürekli büyüdüğüne dikkat çeken yazar ,kişisel gelişimin ilk şartının değişim olduğunu vurgulayarak

Okuyucularına kendilerini harekete geçirecek şevkin harekete geçince ancak gerçekleşebileceğine bunun içinde görmemiz  gerektiğini, bu sayede başarısızlıklardan ders çıkarabileceğimizi ve böylelikle hedefe sıkı bir şekilde kilitlenebileceğimizi ifade etmektedir.

 

Eleştiri:

NLP her ne kadar deneyimlerimizin işlenmesi,iletişim ve programlamayı içersede örnekliği hep mükemmel insan tiplemeleridir.Sorunda zaten mükemmel insanın tanımından  ve iç dinamiklerimizi harekete geçirecek kaynakta düğümlenmektedir..Mükemmel insanı genel olarak maddi planda ve hayatta belli bir konuma yükselmiş insan tiplemelerini örnek gösteren NLP için, hayatta alt seviyede  fakat mutlu olan insan örnek gösterilemez çünkü fakirdir.Mükemmel insan tanımına uymamaktadır.Mükemmel insanın iç dinamiklerini oluşturan inancı ise insanın sadece iç dünyası oluşturabilecek kabiliyete sahipmidir sorusuda cevaplanması gereken bir sorudur...NLP bugün iç dinamikleri şevke getirmekten çok kapitalist dünyanın dünya görüşüne hizmet eden bir araç konumundadır.Materyalist bir felsefe anlayışına doğru sürüklenmiş olan NLP için başarının kuralı maddiyattır.

 

Bir Müslüman olarak mükemmel insan tanımımız ve örnekliğimiz , kaynaklarımız NLP ile uyuşmamaktadır

Bildiğiniz gibi Batıdan bize bir yığın kişisel gelişim önerileri, yoga ve meditasyon gibi ruhu ve bedeni huzura kavuşturma  pratikleri, NLP prensipleri transfer ve hatta çoğu kez empoze ediliyor.Batı bugün aslında bir zamanlar kendi iç dinamikleri üzerine hareket eden Müslümanları örnek alan batı bunları geliştirip farklı kıf ve zeminlerde farklı niyetlerle önümüze getirmektedir.Müslüman bir bireyin kamil insan olma yolundaki mücadelesi ve rekabet dünyasının gereklerine cevap vermeye çalışan modern insanın başarı anlayışı arasında ciddi farklar vardır.müslümanlar olarak iç dinamiklerimizi harekete geçirecek kaynak Kur  an ve ÖrnekliğimiZ Hz. Muhammet (s.a.v.) dir.

 

Murat ÖZAYDIN


 

Kitabın Adı :’’Negatif Limanlardan Pozitif Sulara’’

Yazar           : Oğuz SAYGIN

61. Baskı      : Ocak 2009  


AddThis
 

Yorum ekle