okumali

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün233
mod_vvisit_counterDün441
mod_vvisit_counterBu hafta1643
mod_vvisit_counterBu ay6442
mod_vvisit_counterHepsi1847222

Kalp Süvarileri

 KALP SÜVARİLERİ

Münire DANİŞ

Timaş Yayınları

2009/2. Basım

 

On altı  hikayeden oluşan kitap, konularını tasavvuf etrafında örgülemiş. Genelde tanıdığımız tarihi şahsiyetler  ve olaylar  çerçeve olarak alınmış. Bu kişilerin hayatlarından bir kesit hikayeleştirilmiş. “Alemin Sütunları” ve “Yolun Başı” gibi hikayesiz nesirler de mevcut kitabın içinde.

  

Rabia, Yunus Emre, Şems, Mevlana, Hallacı Mansur,İbrahim Ethem.. hepsi birer hikayenin kahramanıdır.Hikayeler gerçek olaylara dayandırılmış.Oldukça içerden terimler kullanılmış.Kitabın anlaşılması için tasavvuf literatürüne ait bu kelimelerin okuyucu tarafından zaten biliniyor olması gerekiyor.

Kitapta akılcılığın peşindeki öğrencilerin şahsında, günümüz insanın pozitivist yaklaşımı eleştirilir(İsimsiz Sayfalar).Bu hikayenin kahramanı uzun zaman kendisi de pozitif ilimlerin ve felsefenin peşinden koşup, son adımını irfani bilgiyi yücelterek atan Ebu Hamid el Gazzali’dir.

 

Tasavvuf yolunda oluşan geleneği yeni kuşak okuyucuya tanıtmak, bir nevi güncellenmek adına yazılmış bir kitap olarak değerlendirebiliriz.

Kitapla ilgili belki olumsuz eleştireceğimiz tek unsur, anlatıcının fazla öne çıktığı bölümlerle ilgilidir.Anlatıcı didaktik bir dil kullanır ve kahramanlar sufi mizaca uymayacak sözlerle kendilerini anlatırlar, methederler.Sufiliğin kural ve ilkeleri hikaye örgüsü içinde zarif bir dille değil kabaca anlatılır.

Okuyucu konuyla ilgili ve üniversite seviyesinde  olmalıdır.Edebi açıdan değil, konuyla bağlantılı okumalarda  dinlendirici bir kitap olarak okunabilir.

 

 Filiz Balcı


AddThis
 

Yorumlar  

 
0 #1 aydın can 04-07-2012 15:19
tasavvuf büyüklerinden bazı zâtların , yolculuklarında uğradıkları menzillerin güzelliklerinin yansıtıldığı harika bir eser..okundukça okunası gelen,insanı arındırma işlevi de gören mükemmel hikayeler. yazarı kıymetli Münire Danış Hamımefendi'nin gönlüne,kalemin e bereket..
Alıntı
 

Yorum ekle