okumali

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün370
mod_vvisit_counterDün867
mod_vvisit_counterBu hafta2410
mod_vvisit_counterBu ay12641
mod_vvisit_counterHepsi1839650

Yesrib'de Bahar/Ahmed Abd Al Waliyy Vincenzo

Müslümanlığın doğuş öyküsünü Yesrib’de Bahar adlı romanla okuyucuya sunan Ahmed Abd Al Waliyy Vincenzo, Peygamberimizin hayatının merkezine vahyi koyarak Kur’an’ın nazil oluşunu, ayetlerin yazışını ve nihayet Mushaf haline getirilişini olaylar örgüsü içerisinde anlatıyor.

Vincenzo, peygamberimizin Mekke’deki davetiyle ilgili haberleri Medine’den hem de heyecanla onu bekleyen küçük bir çocuk olan Zeyd’in gözünden anlatıyor. Allah tarafından peygamberimizin peygamberliğe hazırlandığı gibi Zeyd’de çocukluktan itibaren Vahiy katipliğine hazırlanıyor. Peygamberimizin Medine’ye gelişini okuyucu da Zeyd’le birlikte bekliyor.

Klasik siyerlerimizdeki kronolojik anlatım bu kitapta yoktur. Ama bazen Zeyd rüyasında bazen hayalinde bezen de bizzat yaşayarak siyerin birçok konusuna sahih rivayetlerde karşılaştığımız şekliyle değiniyor. Bunun yanında Zeyd’in hayatını tamamlayan kurgular da roman havasına uygun olarak karşımıza çıkıyor. Yazar bu bölümleri zaten kitabın sonunda belirtiyor.

Olaylar çok canlı, yerler bir fotoğraf gibi sunuluyor okuyucuya. Hz. Ömer’in Kudüs’e girişi, oradaki uygulamaları, Peygamberimizin miraca yükseldiği taşın bulunuşu, İsa (as) doğduğu yerin ziyaret edilişi Mescid-i Aksa… Bu olaylar anlatılırken konuya denk düşen ayetlerde beraber veriliyor. Ayrıca yazar, Zeyd’in Kudüs’ten Medine’ye dönerken hüzünle “Ah Kudüs! Ah Kudüs!” deyişini aktararak sanki bu günkü duruma bir telmihte bulunuyor.

Romandaki konuşmalar çok taze ve güncel olarak sunuluyor. Sanki bu sene, bu ay, bu gün yaşanmış gibi. Akıcı bir anlatım, duygulu ayrıntılar…

Eşi “Üstelik dahasını yapabilirsin” diye ekledi.

Zeyd nazikçe “Ne gibi?” diye sordu.

“Hac seferi sırasındaki her bir anı yazıya dök!”

“Hiçbir ayrıntıyı atlamadan sana her şeyi anlatacağımı biliyorsun.”

“Yaz! Böylelikle yazdıklarını sen yokken de, hatta oğlumuza bile okuyabilirim.”

Yazı eylemdir. Hem de kıyamete kadar devam edecek bir eylem. Zeyd’in zekiliği, merakı, duygusallığı, peygamberimize olan sevgisi bütün bunlar onu Kuran’ın Mushaf haline getirilmesinde başrolü oynayan bir konuma yükseltmiştir.

Yetişkinlerin mutlaka okuması gerekir. Bununla birlikte liseli gençlerin hem peygamberimizin hayatı hem de Kur’an tarihi açısından zevkle okuyabileceği bu kitap Ahmet Yüksel Özemre Hocamızın çevirisiyle Timaş yayınları arasında yer alıyor.

 

Sabahattin Nayir

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız


AddThis
 

Yorum ekle